Miksi käytetyn puhelimen ostaminen on ekoteko?
Erilaisia elinympäristöjä maapallolla

Miksi käytetyn puhelimen ostaminen on ekoteko?

“Reduce, reuse, recycle”, nuo kolme kuuluisaa R-kirjainta, eli suomeksi “vähennä, käytä uudelleen ja kierrätä”. Näillä kolmella tavalla voisimme vähentää valtavasti vuosittaista hiilijalanjälkeämme, ja erityisesti kierrätyskulttuuri on noussut kuumaksi puheenaiheeksi sekä kotimaassa että maailmalla.

Esimerkiksi muodin suurnimet ovat lähteneet mukaan tähän ilmiöön ja hyödyntävät tuotteissaan yhä enemmän jo entuudestaan kierrätettyjä materiaaleja. Pikamuoti onkin ollut yksi nyky-yhteiskuntamme suurimmista vitsauksista, sillä tutkimusten mukaan pikamuodin tuottamat päästöt ovat vuosittain valtavat. Tästä syystä yhä useampi ihminen myy ja ostaa vaatteensa käytettynä. Mutta miten on puhelimen laita?

Uuden puhelimen valmistaminen kuluttaa luontoa

Harva miettii sitä, millä tavoin uuden puhelimen vaikuttaa ympäristöön. Esimerkiksi kansainvälinen ympäristöjen suojeluun keskittyvä järjestö Greenpeace on huomauttanut, että nykyisellä älypuhelinten valmistusvauhdilla on ympäristön kannalta lähes tuhoisia vaikutuksia. Ja tämä on totta, sillä älypuhelinten tuotantoon liittyy valtavan energiamäärän ja resurssien lisäksi paljon ongelmajätettä, joiden tuottamat kemikaalit päätyvät monesti luontoon.

Kulutuksen lisääntymisen lisäksi syypäänä tähän älylaitteiden ylikulutukseen ovat itse valmistajat. Tilastojen mukaan tällä hetkellä elektroniikan valmistuksessa syntyvästä jätteestä vain alle 16 prosenttia kierrätetään. Lisäksi alan kasvanut kilpailu ja kysynnän kasvu ovat johtaneet siihen, että valmistajat tuovat markkinoille uusia malleja yhä tiuhempaan tahtiin.

Mitä asialle voidaan tehdä?

Yksi loogisimmista vastauksista tähän kiihtyneeseen älylaitteiden valmistamiseen on ostaa puhelin käytettynä. Käytetyn älypuhelimen ostamisella on useita etuja: se edistää kestävää kehitystä, vähentää valmistukseen liittyvää jätteen määrää, kannustaa älylaitteiden valmistajia vastuullisempaan toimintaan ja rokottaa myös kuluttajan lompakkoa entistä vähemmän.

Kuluttajamarkkinat ovat iskostaneet päähämme ajatuksen siitä, että puhelin tulisi vaihtaa vuoden tai viimeistään kahden vuoden kuluttua, vaikka todellisuus on se, että nämä puhelimet kestäisivät vieläkin pitempään. Tästä syystä valtuutetusti huollettu ja käytetty iPhone voi vastata estetiikaltaan ja käyttöominaisuuksiltaan lähes uudenveroista puhelinta, mutta samalla huomattavasti edullisempaan hintaan – sekä tietysti huomattavasti pienemmällä hiilijalanjäljellä varustettuna. Kun ostat käytetyn puhelimen, sekä luonto että lompakkosi kiittävät!

Mitä käytetyn puhelimen ostossa kannattaa ottaa huomioon?

mResell myy käytettyjä puhelimia, jotka on tarkastettu valtuutetun Apple-huollon toimesta. Tämän lisäksi jokaiseen laitteeseen kuuluu ilmainen 12kk takuu. Käytetyn puhelimen ostaminen tätä kautta on siis erittäin turvallista ja kuluttaja voi olla varma, että laite toimii odotetusti.

Kuitenkin niissä tapauksissa, jos puhelin ostetaan suoraan sen entiseltä omistajalta, on tärkeää, että luurin kunto varmistetaan kunnolla ennen ostopäätöstä. Puhelimesta kannattaa esimerkiksi tarkistaa, että siinä ei ole päällä entisen omistajan asettamia etätoimintoja, kuten Google-tilillä tai Apple ID:llä varustettua lukitusta.

Myös puhelimen ulkonäköä kannattaa tarkastella huolellisesti. Käytetyssä puhelimessa on usein normaaleja käytön jälkiä, kuten naarmuja tai pieniä kolhuja, mutta näiden ei tulisi vaikuttaa puhelimen toimintaan. Jos puhelimessa on juuri vaihdettuja, uusia osia – esimerkiksi uusi näyttö, vaikka puhelin on muuten kolhiintunut – myyjältä kannattaa pyytää selvitystä siitä, miksi juuri korjattua puhelinta ollaan myymässä pois.

Puhelinta kannattaa myös testata ennen ostopäätöstä. Hyvän yleiskäsityksen puhelimen tehosta saa pyörittämällä videoita, lataamalla puhelinta useammassa eri asennossa sekä ottamalla kuvia. Puhelimeen kannattaa myös asentaa oma SIM-kortti puheluiden testaamiseksi. Jos ostaja itse ei ymmärrä puhelimen teknisistä ominaisuuksista paljoakaan, mukaan ostotilanteeseen kannattaa ottaa mukaan ystävä tai perheenjäsen, joka pystyy ainakin suurin piirtein rakentamaan käsityksen siitä, onko puhelimen kunto sitä, mitä puhelimen myyjä on kertonut sen olevan.