Ympäristöratkaisuja asumisessa ja arjessa
Erilaisia elinympäristöjä maapallolla

Ympäristöratkaisuja asumisessa ja arjessa

Ympäristön säilyttäminen elinkelpoisena ja taistelu ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi on tapetilla jatkuvasti enemmän. Moni pohtiikin, mitä voisi henkilökohtaisesti tehdä sen eteen, että maapallo säilyisi asumiskelpoisena myös tuleville sukupolville. Vaikka yksittäisen ihmisen ratkaisut voivat tuntua kovin pieneltä, on niilläkin suuressa mittakaavassa väliä. Useamman ihmisen toiminnan seurauksena vaikutukset kumuloituvat siten, että ne ovat ympäristön kannalta merkittäviä. Arjen valinnat auttavatkin sekä ympäristöä että myös meitä itseämme.

Kulutusta vähentämällä luonnonvaroja säästyy

Halpatuotanto ja kulutusta painottava elämäntapa on yksi merkittävimmistä jätettä kerryttävistä ja luonnonvaroja kuluttuvista ympäristöhaitoista. Erityisesti modernina aikana elämme maailmassa, jossa kaikki on jatkuvasti saatavilla ja tämä vääristää helposti käsitystämme sekä rahan, että materiaalien suhteen. Halpatuotannolla valmistettuja tavaroita kannattaakin välttää ja panostaa mieluummin laatuun ja kestäviin materiaaleihin, jotka on valmistettu luonnonvarojen kulutus huomioiden.

Laatuun panostamalla säästää pidemmän päälle myös rahaa, sillä tuotteiden käyttöikä on usein huomattavasti pidempi. Vaikka laatu alkuun tuntuukin maksavan runsaasti, kannattaa sitä ajatella sijoituksena. Mikäli rahat ovat alkuun tiukalla, eikä laadukkaiden tuotteiden hankkimiseen yksinkertaisesti tunnu olevan varaa, kannattaa pohtia olisiko joitakin kuluja mahdollista vähentää. Lainojen yhdistäminen on hyvä tapa säästää vähentämällä useammista lainoista kertyviä korkoja ja käsittelykuluja. Tämä auttaa helposti myös ylläpitämään käsitystä omasta taloudesta.

Asumisessa voi säästää ympäristöä

Suomessa asuminen kasvattaa hiilijalanjälkeä runsaasti. Tähän on luonnollisesti syynä monien asioiden summa. Pitkä, kylmä ja pimeä talvi vaatii energiaa sekä valaistuksen että lämmityksen muodossa. Mikäli suunnitteilla on uusi talo, tai vanhan remontti, kannattaa mahdollisuuksien pyrkiä parantamaan eristystä, siten että lämmitykselle ei ole niin suurta tarvetta. Vuoden aikana voi säästyä paljon energiaa, kun lämpö pysyy kylmällä asunnon sisällä ja toisaalta sisällä voi olla miellyttävän vilpoisaa.

Valaistuksen suhteen voi panostaa erityisesti energiatehokkaisiin lamppuihin, jotka kuluttavat vähemmän sähköä ja ovat kestävämpiä. Esimerkiksi LED-lamput ovat nykyaikaa tehokkuutensa ja kestävyytensä vuoksi. Kannattaa myös pyrkiä pitämään valot pois silloin, kun huoneet ovat tyhjillään.

Suomalaiset autoilevat myös paljon ja tämä luonnollisesti aiheuttaa ympäristölle kuluja polttoaineen tai sähkön muodossa. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa esimerkiksi suosia pyöräilyä, tehdä suuremmat, autoa vaativat kauppareissut kerralla ja päivittää auto mahdollisimman vähän kuluttavaan malliin.