Ihminen ja ympäristö

Ilmastonmuutos aiheutuu kasvihuonekaasuista

Ilmastonmuutoksen yhteydessä kuulee usein sanan kasvihuoneilmiö. Tällä tarkoitetaan sitä, että ilmakehämme toimii aivan kuin kasvihuoneena maapallon ympärillä ja siksi se pitää maapallon lämpimänä. Ilman ilmakehää maapallo olisi huomattavasti kylmempi paikka. Kasvihuoneilmiö on kuitenkin viime aikoina voimistunut ja ilmasto lämmennyt huomattavasti. Tämä johtuu osittain ilmakehään päässeistä kasvihuonekaasuista.

Normaalisti auringon lämpö säteilee takaisin avaruuteen maapallollta, mutta kasvihuonekaasut ilmakehässä estävät tämän säteilyn poistumista ja se jää maapallolle lämmittämään ilmastoa. Ilmaston lämpeneminen puolestaan aiheuttaa jään sulamista, joka ennestään vähentää säteilyn heijastumista takaisin avaruuteen. Tämän lisäksi myös kaupunkien tummat asfaltit imevät itseensä runsaasti lämpösäteilyä, mikä osittain selittääkin sitä miksi kaupunki tuntuu ahdistavammalta paikalta kuumalla säällä.

Teollistuminen käynnisti ilmaston lämpenemisen

Teollistuneessa maailmassa energian käyttö kiihtyi eksponentiaalista vauhtia ja tämä onkin syynä siihen, miksi ilmakehään päätyy nykyään niin runsaasti kasvihuonekaasuja. Ilmasto on lämmennyt esiteollisesta ajasta erityisesti arktisilla alueilla, mutta myös maailman kokonaislämpötila on noussut yhden asteen. Teollistumisen myötä myös väestö on kasvanut ja sitä kautta energiankulutus lisääntyy jatkuvasti.

Pieniä arjen tekoja ilmaston hyväksi

Vaikka ilmaston eteen toimimiseen vaaditaan maailmanlaajuista yhteistyötä, myös yksittäisen ihmisen teoilla voi saada aikaan muutosta. Omaa vaikutustaan ilmastoon voi vähentää esimerkiksi kulutusta vähentämällä, suosimalla kasvisruokaa ja ympäristöystävällistä sähköä. Myös henkilöauton käyttöä kannattaa mahdollisuuksien puitteissa vähentää.