Kodin lämmitys ja ympäristö
Suomalaisissa kodeissa energiaa kuluu melkoisesti lämmitykseen ihan ymmärrettävistä syistä: talvet ovat pitkiä ja niiden molemmin puolin ajoittuu melko märkä ja sateinen aika, jolloin on mieluusti sisällä lämmittelemässä. Oli kodin lämmitystapa sitten mikä tahansa, kertyy siitä melkoinen lasku. Tätä voidaan pienentää parillakin tapaa, mutta luonnollisesti tehokkainta on vähentää lämpöä. Tämä saattaa kuulostaa radikaalilta ja monissa perheissä se on jopa riidan aihe. Lämmityksen vaikutukset ympäristöön ovat kuitenkin merkittävät, ja kunhan homman osaa kikkailla vain oikein, pystyy sillä helposti vähentämään omaa hiilijalanjälkeään. Hätä ei ole siis tämännäköinen.
Huomioi tekstiilit kodin lämmityksessä
Kodin tekstiilit, eli vaatteet ja sisustuselementit ovat avainasemassa, kun haluat pitää kodin lämpimänä mahdollisimman vähäisellä vaivalla. Vaikka haluaisikin mennä ulkonäkö edellä, kannattaa niihin suhtautua myös jossain määrin investointeina. Jos sinulla on esimerkiksi lattialämmitys, kannattaa valita ilmava matto, jonka läpi lattian lämpö pääsee tulemaan huoneeseen.
Matto on tehokas tapa tuoda kotiin hieman lisää lämpöä. Matto eristää huoneessa syntyvää lämpöä nimenomaan huoneen sisälle ja toisaalta pitää myös vaikkapa vähän vanhemmasta lattiasta hohkaavan kylmän poissa. Maton materiaaliksi kannattaa valita jokin hyvin eristävä mutta kuitenkin helppohoitoinen, ja materiaalin lisäksi kannattaa myös pitää mielessä, että valkoinen matto tuo tilaan valoisuutta ihan eri tavalla kuin tumma matto.
Lämmitä vain tarpeeksi
Monien mielestä oikea sisälämpötila on jokaisen oma mukavuuskysymys, josta ei voi riidellä. Näin ei kuitenkaan asiantuntijoiden mukaan ole, vaan ihmisellä on tietty lajityypillinen vaihteluväli, johon sisälämpötilan pitäisi osua. On myös hyvä pitää mielessä, että makuuhuoneessa saa olla jopa viileää, jotta uni tulee paremmin.
Mitä sitten pitäisi tehdä, jos lämpötilaa täytyy laskea? Kannattaa pitää mielessä jo ehkä yläkoulun ruotsin tunnilta opittu lausahdus: “villaa ylle”. On siis tärkeää, että osaat pukeutua tarpeeksi lämpimästi: kylmään ei tarvitse tottua ja kannattaakin siksi suosia kerrospukeutumista.
Ekologisesta näkökulmasta ei ole mitään järkeä kulkea koko vuotta shortseissa ja t-paidassa, sillä muuten tästä tulee perusvaatetuksesi joka paikassa, kun olet päässyt tottumaan siihen. Tämän jälkeen kaappiin jää iso määrä muita vaatteita käyttämättömäksi ja ne menevät sitä kautta sitten hukkaan.